Μεταπτυχιακά: Εκπαίδευση

MA in Art & Education

ΑΘΗΝΑ
Φεβρουάριος 2025, Οκτώβριος 2025
1-2 έτη
Master
Πλήρους, Μερικής
Ελληνικά

Προϋποθέσεις Εγγραφής

Οι υποψήφιοι για τα Μεταπτυχιακά Πρόγραμμα σπουδών θα πρέπει να είναι κάτοχοι προπτυχιακού τίτλου σπουδών ή να έχουν πάνω από 5 έτη επαγγελματική εμπειρία σε τομέα σχετικό με το μεταπτυχιακό που θα επιλέξουν. Οι υποψήφιοι για το πρόγραμμα περνούν από συνέντευξη σε επιτροπή αξιολόγησης, κατόπιν υποβολής σχετικής αιτήσεως και προσκόμισης των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Περιγραφή

Το πρόγραμμα προσφέρει μία σύγχρονη και πολυδιάστατη προσέγγιση στην μελέτη της διδακτικής της τέχνης στο εκπαιδευτικό περιβάλλον της Ελλάδας. Συνδυάζει την κριτική σκέψη σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο δίνοντας στον σπουδαστή την δυνατότητα να εξερευνήσει την δυναμική της τέχνης ως γνωστικό αντικείμενο, αλλά και να πειραματιστεί με τις ποικίλες εφαρμογές της στην εκπαίδευση. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι απόφοιτοι αποκτούν μία εποπτεία του ρόλου των εικαστικών τεχνών στο εκπαιδευτικό περιβάλλον και αναπτύσσουν μία ισχυρή και βιώσιμη εκπαιδευτική πρακτική κάνοντας τεκμηριωμένες παιδαγωγικές επιλογές. Tο MA in Art & Education έρχεται να απαντήσει στην αυξανόμενη ζήτηση εξειδίκευσης σε ζητήματα διδακτικής των εικαστικών τεχνών στην σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα. Το πρόγραμμα αυτό εξετάζει:

  • Το παιδικό σχέδιο ως εκπαιδευτικό εργαλείο
  • Σύγχρονα ζητήματα όπως η κυριαρχία του οπτικού πολιτισμού και η πολυπολιτισμικότητα
  • Εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας μέσω της χρήσης ΤΠΕ, οπτικοακουστικών και ψηφιακών μέσων
  • Την σύνδεση θεωρίας και πράξης κυρίαρχων καλλιτεχνικών εκπαιδευτικών πρακτικών
  • Δεξιότητες στην ακαδημαϊκή έρευνα
  • Το φάσμα αυτών των γνώσεων παρέχει στους σπουδαστές εκείνο το υπόβαθρο ώστε να εξειδικευτούν στο πλαίσιο της Διπλωματικής τους Εργασίας (Main Project).

Ακαδημαϊκή καινοτομία

Είναι το μοναδικό μεταπτυχιακό στην Ελλάδα που εξειδικεύεται στις εικαστικές τέχνες στην εκπαίδευση (τα υπόλοιπα μεταπτυχιακά είναι για τις τέχνες γενικότερα όπου τα εικαστικά είναι μόνο ένα μέρος π.χ. θέατρο, μουσική, χορός κ.α.). Το πρόγραμμά μας επίσης προσφέρει μια εγγυημένη ακαδημαϊκά εκπαίδευση σε υποψηφίους που ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν και να κατανοήσουν ζητήματα διδασκαλίας της τέχνης στην Ελληνική εκπαίδευση.

Πληροφορίες

Διάρκεια Σπουδών
12 μήνες Full - Time ή 18 μήνες Part - Time

Πανεπιστημιακή Επικύρωση
Middlesex University London

Τρόπος Φοίτησης – Πτυχίο

Το MΑ Art & Education προσφέρεται σε Full-Time και Part-Time φοίτηση.
Οδηγεί στην απόκτηση του Μεταπτυχιακού Τίτλου Master of Arts in Art & Education, από το Middlesex University London.

Πιστοποίηση Πτυχίου

Οι πανεπιστημιακοί τίτλοι σπουδών Bachelor και Master του ΑΚΤΟ σε συνεργασία με το Middlesex University London έχουν αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας, σύμφωνα με το Π.Δ. 38/2010, όπως τροποποιήθηκε με τους Ν. 4093/2012, 4111/2013, 4205/2013 και 4635/2019. Το πανεπιστήμιο Middlesex University London είναι αναγνωρισμένο από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ως ομοταγές Πανεπιστήμιο ως προς τα Ελληνικά Α.Ε.Ι. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΑΚΤΟ αναγνωρίζονται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα για σκοπούς εργοδότησης. Σύμφωνα με το Π.Δ. 38/2010, όπως τροποποιήθηκε με τους Ν. 4093/2012, 4111/2013, 4205/2013 και 4635/2019 αναγνωρίζεται η επαγγελματική ισοδυναμία από το Α.Τ.Ε.Ε.Ν., για τους πανεπιστημιακούς τίτλους σπουδών Bachelor και Master στην Ελλάδα. Οι εν λόγω πτυχιούχοι έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Νόμου 4148/2013.

Ακαδημαϊκή ομάδα

Στον ΑΚΤΟ διδάσκουν διακεκριμένοι Έλληνες σχεδιαστές, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες και θεωρητικοί τέχνης που διακρίνονται τόσο για το ακαδημαϊκό όσο και για το καλλιτεχνικό τους έργο. Εξειδικευμένοι καθηγητές και διδάκτορες, μαζί με ερευνητικό προσωπικό, μεταφέρουν στους σπουδαστές καινοτόμο και βαθιά γνώση, που ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της κοινωνίας, της τεχνολογίας και της αγοράς. Η ακαδημαϊκή ομάδα του ΑΚΤΟ βοηθά τους σπουδαστές να εκφραστούν μέσα από ένα ελεύθερο και τολμηρό πνεύμα αναζήτησης και έρευνας, και με στόχο κοινωνικά οφέλη τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Επαγγελματική Σταδιοδρομία

Το μεταπτυχιακό αυτό συνδυάζει την θεωρητική μελέτη ζητημάτων διδακτικής της τέχνης με την πρακτική εξάσκηση σε εργαστήριο οπτικοακουστικών μέσων και τον τρόπο που αυτά μπορούν να ενταχθούν στην εκπαίδευση διαφορετικών βαθμίδων. Η λειτουργία τού προγράμματος έχει δημιουργήσει, έως σήμερα, ένα πεδίο έρευνας το οποίο αναζητά να αναδείξει τα ατομικά θέματα που απασχολούν τον κάθε σπουδαστή δίνοντάς του την δυνατότητα και το κίνητρο να εμβαθύνει στα εκπαιδευτικά ή καλλιτεχνικά του ενδιαφέροντα με στοχευμένο τρόπο. 

Μέσω της συνεργασίας με το Middlesex University London, δίνει την δυνατότητα σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς να αποκτήσουν τυπικά προσόντα με την μορφή μορίων για επαγγελματική εξέλιξη (μισθός, προαγωγές).

Σύστημα Διορισμού και Πρόσληψης Εκπαιδευτικών

Το Α.Σ.Ε.Π. (Άρθρο 54, Ν. 4589/2019, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4653/2020) διενεργεί κάθε δύο (2) σχολικά έτη διαδικασία πρόσληψης εκπαιδευτικού προσωπικού, κατά κλάδο και ειδικότητα, των υποψηφίων για πλήρωση των κενών θέσεων εκπαιδευτικών, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στη διαδικασία γίνονται δεκτοί οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί που διαθέτουν τα απαραίτητα τυπικά προσόντα διορισμού, ενώ πρόσθετο τυπικό προσόν αποτελεί, μεταξύ άλλων, και ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών.

Σύμφωνα, με τα κριτήρια του αξιολογικού πίνακα των εκπαιδευτικών της Γενικής Εκπαίδευσης, τα ακαδημαϊκά προσόντα προσδίδουν, κατ’ ανώτατο όριο, συνολικά εκατόν είκοσι (120) μονάδες, οι οποίες (για τους κλάδους της κατηγορίας ΠΕ) περιλαμβάνουν είκοσι (20) μονάδες από μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Επίσης, ο δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών προσμετράται με οκτώ (8) μονάδες.

Επαγγελματική Εξέλιξη Εκπαιδευτικών

Σύμφωνα με τον Νόμο 1566/1985, για την επιλογή των οργάνων διοίκησης των σχολικών μονάδων, δηλ. διευθυντών και υποδιευθυντών, το περιφερειακό υπηρεσιακό συμβούλιο εκτιμά, μεταξύ άλλων, και τις μεταπτυχιακές σπουδές των υποψηφίων. Περαιτέρω, ο Νόμος 4547/2018 διευκρινίζει τα κριτήρια επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης, όπου μεταξύ άλλων είναι και οι διευθυντές όλων των σχολικών μονάδων. Όπως αναφέρει αναλυτικά στην αποτίμηση των κριτηρίων επιλογής, μοριοδοτείται, μεταξύ άλλων, ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών με 4 μονάδες, όπως και ο δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος με 2 μονάδες. Συγκεκριμένα, υποψήφιοι για τις θέσεις διευθυντών των πειραματικών και πρότυπων σχολείων μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που πληρούν όλες τις σχετικές προϋποθέσεις, ενώ πρόσθετη προϋπόθεση συνιστά η κατοχή διδακτορικού ή μεταπτυχιακού διπλώματος.

Επίσης, σε σχέση με τις προαγωγές των εκπαιδευτικών (Ν. 1566/1985), εν προκειμένω της κατηγορίας ΠΕ, η κατοχή μεταπτυχιακού διπλώματος συναφούς με τα αντικείμενα στα οποία απασχολούνται ή θα απασχοληθούν, μειώνει τον χρόνο προαγωγής, τόσο προς τη βαθμίδα Β’ όσο και την Α’, κατά ένα έτος.

Επιδοτήσεις - Υποτροφίες

O AKTO επιδοτεί τους σπουδαστές με εκπτώσεις ή Υποτροφίες (μερικές/πλήρεις) ανάλογα με τις διαθέσιμες θέσεις και με κοινωνικά κριτήρια. Οι υποψήφιοι αξιολογούνται, κατόπιν Αίτησης & Συνέντευξης, από την Ακαδημαϊκή Επιτροπή με βάση το portfolio, τις υφιστάμενες σπουδές τους ή/και την επαγγελματική τους εμπειρία.

Ο ΑΚΤΟ προσφέρει 50% Επιδότηση σε όλους τους ενεργούς εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, στο μοναδικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα που ειδικεύεται στη Διδακτική των Εικαστικών Τεχνών.

Δίδακτρα

Για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής επικοινωνήστε με το φορέα εκπαίδευσης

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.