Μεταπτυχιακά: Γλώσσες & Μετάφραση

Μάστερ στη Νεοελληνική Φιλολογία

Διοργανωτής:
Πανεπιστήμιο Κύπρου
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Ιανουάριος 2025, Σεπτέμβριος 2025
2 έτη
Master
Πλήρους
Ελληνικά

Προϋποθέσεις Εγγραφής

Ειδικές Προϋποθέσεις Εισαγωγής
Αίτηση για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών μπορεί να γίνει μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής αιτήσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Tελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: ανακοινώνεται από τη Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών (εντός της άνοιξης για εισδοχή τον Σεπτέμβριο και εντός του φθινοπώρου για εισδοχή τον Ιανουάριο).

Πιστοποιητικά που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση

1. Πτυχίο Νεοελληνικής Φιλολογίας ή συναφούς κλάδου (με βαθμό τουλάχιστον «λίαν καλώς» ή ισοδύναμο) και αναλυτικός κατάλογος των μαθημάτων του σχετικού προγράμματος σπουδών. Εάν ο υποψήφιος δεν έχει ακόμα λάβει το Πτυχίο του, δύναται να καταθέσει βεβαίωση αναμενόμενης αποφοίτησης το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο που προηγείται της έναρξης του μεταπτυχιακού προγράμματος.

2. Σύντομο βιογραφικό και έκθεση επιστημονικών και ερευνητικών ενδιαφερόντων.
3. Δύο συστατικές επιστολές από ειδικούς, κατά προτίμηση καθηγητές πανεπιστημίου ή καταξιωμένους ερευνητές.
4. Πιστοποιητικό ικανοποιητικής γνώσης μίας ξένης γλώσσας.
5. Κατά την κρίση των διδασκόντων του προγράμματος, οι υποψήφιοι ενδέχεται να κληθούν σε συνέντευξη.
Εισαγωγή και διάρκεια φοίτησης
Εισαγωγή νέων φοιτητών κάθε Σεπτέμβριο και Ιανουάριο. Πλήρης φοίτηση διάρκειας τεσσάρων εξαμήνων. Κατόπιν συνεννοήσεως με τον επόπτη καθηγητή η φοίτηση μπορεί να παραταθεί μέχρι και οκτώ εξάμηνα.

Περιγραφή

Πρόλογος
Το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών (ΒΝΕ) παρέχει εξειδικευμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα μάστερ στη Νεοελληνική Φιλολογία. Υπάρχουν δύο επιλογές για την απόκτηση του διπλώματος μάστερ: με ή χωρίς διπλωματική εργασία (βλ. Δομή Προγράμματος Σπουδών).

Στόχος
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Νεοελληνικής Φιλολογίας έχει ως κύριο στόχο την ερμηνευτική εμβάθυνση σε κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας από τον 11ο έως τον 21ο αιώνα.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μας διευρύνουν τις επιστημονικές γνώσεις που απέκτησαν στο πλαίσιο των προπτυχιακών τους σπουδών, συμμετέχοντας σε σεμινάρια κι εκπονώντας μελέτες που εμπίπτουν στις ακόλουθες κατευθύνσεις:

  • ιστορική – γραμματολογική (εκδόσεις κειμένων νεοελληνικής λογοτεχνίας, έρευνα πρωτογενών πηγών, ιστορία της λογοτεχνίας και της γραμματείας κ.τ.λ..).
  • θεωρητική (αναλύσεις και ερμηνευτικές προσεγγίσεις κειμένων υπό το πρίσμα θεωρητικών αρχών και κατηγοριών όπως τα λογοτεχνικά είδη, η ρητορική και αφηγηματολογική οργάνωση των λογοτεχνικών κειμένων, η προσωδιακή ανάλυση, η αναγνωστική πρόσληψη, οι σπουδές φύλου κ.τ.λ..) .
  • κριτική (ιστορία και θεωρητικές αρχές της νεοελληνικής κριτικής, αισθητική αποτίμηση λογοτεχνικών κειμένων κ.τ.λ.) .
  • συγκριτολογική (προσεγγίσεις που στηρίζονται στη σύγκριση μεταξύ εθνικών λογοτεχνιών, με άξονες αναφοράς έννοιες όπως επίδραση, διακειμενικότητα, τύχη, αναλογία, μετάφραση κ.τ.λ..).
  • διεπιστημονική-διακαλλιτεχνική  (εμπλοκή της λογοτεχνίας με διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα όπως η πολιτισμική ιστορία, η φιλοσοφία, οι καλές τέχνες, ο κινηματογράφος κ.ά.).

Οι φοιτητές του προγράμματος ενθαρρύνονται να πραγματοποιήσουν μέρος των σπουδών τους εκτός Κύπρου, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε ειδικές ερευνητικές βιβλιοθήκες του εξωτερικού. Για αυτό τον σκοπό έχει ήδη δημιουργηθεί ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών και ανταλλαγών, στο πλαίσιο του Προγράμματος ERASMUS, με συναφή μεταπτυχιακά προγράμματα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας ελληνικών και άλλων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

Βασικά Μαθησιακά Αποτελέσματα

  • Ειδίκευση στις επιστημονικές κατευθύνσεις του Προγράμματος.
  • Ανάπτυξη ικανοτήτων διεξαγωγής αυτόνομης έρευνας.
  • Ανάπτυξη ικανοτήτων συγγραφής επιστημονικών μελετών.

Πληροφορίες

Επαγγελματικά Προφίλ Αποφοίτων
Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος στη Νεοελληνική Φιλολογία μπορούν να επιδιώξουν απασχόληση

  • ως φιλόλογοι, σε ελληνόφωνα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
  • ως ερευνητές, σε ερευνητικά προγράμματα.
  • σε πολιτιστικά ιδρύματα και φορείς (μουσεία, πολιτισμικά κέντρα κ.ά.).
  • σε τομείς που απαιτούν την άρτια γνώση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού (π.χ. εφημερίδες, περιοδικά, εκδοτικούς οίκους, αρχεία κ.τ.λ.).
  • σε επαγγέλματα που απαιτούν συγγραφικές ικανότητες και κριτική σκέψη (π.χ. γραμματειακή υποστήριξη, βοηθοί σύνταξης ή επιμέλειας κειμένων κ.ά.).

Δίδακτρα

Για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής επικοινωνήστε με το φορέα εκπαίδευσης

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.