Μεταπτυχιακά: Εκπαίδευση

Kλασικές Σπουδές / Ευρωπαϊκό Μάστερ στις Σπουδές των Κλασικών Πολιτισμών (Joint Degree)

Διοργανωτής:
Πανεπιστήμιο Κύπρου
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Ιανουάριος 2025, Σεπτέμβριος 2025
2 έτη
Master
Πλήρους
Ελληνικά

Προϋποθέσεις Εγγραφής

Οι διαθέσιμες θέσεις προκηρύσσονται από τη Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών. Στην προκήρυξη αναφέρονται τα κριτήρια εισδοχής, τα έγγραφα που απαιτείται να επισυναφθούν στην αίτηση, όπως:

  • Αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό δίπλωμα
  • Προηγούμενη πανεπιστημιακή κατάρτιση σε κατάλληλο αντικείμενο (ακαδημαϊκό υπόβαθρο) και βαθμολογία σχετικών πτυχίων
  • Συστατικές επιστολές
  • καθώς και τυχόν ειδικές προϋποθέσεις, όπως:
  • Προσωπική συνέντευξη ή/και γραπτή εξέταση (εάν προβλέπεται από τους εσωτερικούς Κανόνες του Τμήματος)

Τα Τμήματα δύνανται επίσης να ορίσουν επιπρόσθετα κριτήρια και δείκτες ποιότητας όπως: (α) αριθμό δημοσιεύσεων φοιτητών σε επιστημονικά περιοδικά, (β) συμμετοχή φοιτητών σε σεμινάρια, συμπόσια, ερευνητικά προγράμματα, (γ) παρουσιάσεις φοιτητών σε συνέδρια, (δ) γνώση ξένων γλωσσών, (ε) επαγγελματική εμπειρία, κλπ.

Η αίτηση για εισδοχή στο EMCC υποβάλλεται στο Τμήμα σύμφωνα με την ετήσια προκήρυξη του προγράμματος. Μετά την εισδοχή του φοιτητή στο Μάστερ του Τμήματος με τη συνήθη διαδικασία, η αίτησή του προωθείται για εξέταση και από το συμβούλιο των συντονιστών των συμβεβλημένων Πανεπιστημίων.

Περιγραφή

Προφίλ του Προγράμματος Σπουδών
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Kλασικών Σπουδών βασίζεται στη γενική αρχή της ενότητας της Κλασικής Φιλολογίας και έχει σχεδιασθεί ώστε να προσφέρει συγκροτημένη εξειδίκευση στην αρχαία ελληνική και στη λατινική φιλολογία καθώς και στη συγκριτική μελέτη των κλασικών γραμματειών. Πιο αναλυτικά, το Πρόγραμμα έχει τους εξής στόχους:

(α) Παροχή εξειδικευμένων επιστημονικών γνώσεων για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και τα λοιπά γραπτά μνημεία του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου, σε μεγαλύτερη εμβάθυνση σε σχέση με τις προπτυχιακές κλασικές σπουδές.
(β) Εξάσκηση του φοιτητή στην αναζήτηση και κριτική αξιολόγηση της ερευνητικής βιβλιογραφίας και στη μεθοδική ανάλυση και ερμηνεία των πρωτογενών πηγών με παράλληλη αξιοποίηση των πορισμάτων της διεθνούς έρευνας.
(γ) Συστηματικότερη εξοικείωση με τον θεωρητικό προβληματισμό, τις μεθόδους και το ερευνητικό αντικείμενο περισσοτέρων αρχαιογνωστικών επιστημών και κλάδων (Παπυρολογία, Επιγραφική, Ιστορική Γλωσσολογία, Ιστορία, Αρχαιολογία, Βυζαντινή καθώς και Νεοελληνική Φιλολογία) με παράλληλη απόκτηση ειδικών γνώσεων σε ορισμένους από αυτούς.
(δ) Εξάσκηση του φοιτητή στη σύνταξη ερευνητικού δοκιμίου στο οποίο θα επιχειρείται μεθοδική ανάλυση κειμένων της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γραμματείας, θα αξιοποιείται κριτικά η βιβλιογραφία και θα παρουσιάζονται κατά τρόπο ολοκληρωμένο τα πορίσματα της μελέτης του. Επίσης εξάσκηση στην άρτια παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνάς του και στην υποστήριξη της σχετικής επιχειρηματολογίας στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων με τον διδάσκοντα και τους συμφοιτητές του.
(ε) Ο στόχος αυτός συνδέεται με την προώθηση της προσπάθειας για αυτόνομη σκέψη και συναγωγή πρωτότυπων συμπερασμάτων για τα θέματα που εξετάζονται. Αυτή η κατεύθυνση μπορεί να οδηγήσει σε νέες ιδέες που θα τροφοδοτήσουν μελλοντική διδακτορική έρευνα ή θα αποτελέσουν τη βάση για επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Βασικά Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι απόφοιτοι του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Κλασικών Σπουδών αναμένεται ότι θα αποκτήσουν επιστημονικές γνώσεις (Α΄) καθώς επίσης και ορισμένες δεξιότητες (Β΄).
Α΄ Γνώσεις
(α) Θα τελειοποιήσουν τις γνώσεις τους στην αρχαία ελληνική και τη λατινική γλώσσα.
(β) Θα είναι εξοικειωμένοι με μεγάλο αριθμό αρχαίων ελληνικών και λατινικών κειμένων από διάφορες γραμματολογικές περιοχές και θα εμβαθύνουν σε σημαντικά ζητήματα της αρχαίας ελληνικής και της λατινικής φιλολογίας.
(γ) Θα εξοικειωθούν με πρόσωπα και σχολές φιλολόγων. Έτσι θα αποκτήσουν σαφέστερη εικόνα για την ιστορική πορεία και για τις σημερινές τάσεις στη μελέτη και την ερμηνεία των αρχαίων κειμένων.
(δ) Θα τελειοποιήσουν τις γνώσεις τους επί της μεθοδολογίας που εφαρμόζεται στη φιλολογική έρευνα, εξασκούμενοι στη σύνταξη σχετικών εργασιών.
(ε) Θα είναι ενήμεροι για το αντικείμενο και τη μεθοδολογία περισσοτέρων αρχαιογνωστικών κλάδων και θα μπορούν να βοηθούνται στη μελέτη των κειμένων από τις σχετικές τους γνώσεις.
Β΄ Δεξιότητες
Το Πρόγραμμα καλλιεργεί στους φοιτητές τις εξής ικανότητες:
(α) Ικανότητα αναλύσεως πρωτογενών πηγών με τοποθέτησή τους στα ιστορικά και πολιτισμικά τους συμφραζόμενα και αντιμετώπισή τους με κριτικό πνεύμα.
(β) Να αναζητούν τη βιβλιογραφία, να τη χρησιμοποιούν κριτικά και να διαλέγονται μαζί της.
(γ) Να μπορούν να συντάσσουν δοκίμια στα οποία θα εξετάζουν δεδομένα θέματα αξιοποιώντας τις απόψεις των μελετητών και διατυπώνοντας τις προσωπικές τους κρίσεις με συγκροτημένη και πειστική επιχειρηματολογία.
(δ) Να κατευθυνθούν προς τη σύνθεση πρωτότυπης εργασίας και τη σύνταξη άρθρων προς δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά.

Πληροφορίες

Επαγγελματικά Προφίλ Αποφοίτων
Οι κύριες επαγγελματικές διέξοδοι των αποφοίτων του Προγράμματος είναι η Μέση Εκπαίδευση (διδασκαλία φιλολογικών μαθημάτων), άλλοι τομείς της Δημόσιας Υπηρεσίας (υπουργεία, ιδίως το Υπουργείο Παιδείας, δημόσιοι οργανισμοί), η απασχόληση σε μουσεία, πολιτιστικά ιδρύματα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και τέλος η έρευνα σε πανεπιστημιακό επίπεδο (κατόπιν διδακτορικών σπουδών). Όσον αφορά στις δύο πρώτες επιλογές, τη σταδιοδρομία στη Μέση Εκπαίδευση και στον Δημόσιο Τομέα, σημειώνουμε ότι το μεταπτυχιακό δίπλωμα προσπορίζει στους αποφοίτους μας πρόσθετα μόρια που τους επιτρέπουν την ταχύτερη εξέλιξη στις βαθμίδες της υπηρεσίας. Επιπλέον όμως θεωρούμε ότι η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που τους παρέχεται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους τους καθιστά ιδιαιτέρως ικανούς να ανταποκριθούν με επιτυχία στις απαιτήσεις της σταδιοδρομίας τους. Ως απόδειξη του γεγονότος αυτού σημειώνουμε το ότι πολύ σημαντικό ποσοστό των επιτυχόντων στις εξετάσεις των φιλολογικών μαθημάτων στον πρόσφατο διαγωνισμό (2017) για την πρόσληψη εκπαιδευτικών είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού μας τίτλου ή έχουν άλλη σχέση με το Τμήμα. Ελκυστική προοπτική για πολλούς φοιτητές αποτελεί επίσης και η ερευνητική σταδιοδρομία. Οι μεταπτυχιακές σπουδές μπορούν να τους εισαγάγουν στον κόσμο της έρευνας, της αυτόνομης σκέψεως και της παραγωγής νέων ιδεών που μπορούν να οδηγήσουν σε πρωτότυπες δημοσιεύσεις. Οι μεταπτυχιακοί μας φοιτητές ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε διεθνή συνέδρια με ανακοινώσεις (π.χ. ανακοινώσεις ενεργών μας φοιτητών έχουν γίνει δεκτές κατόπιν κρίσεως για συνέδρια μεταπτυχιακών φοιτητών στα Ιωάννινα και την Αδελαΐδα της Αυστραλίας) και να ετοιμάζουν τις πρώτες τους δημοσιεύσεις. Πολλοί από τους αποφοίτους μας που συνέχισαν τις σπουδές τους σε διδακτορικό επίπεδο εντός ή εκτός Κύπρου έχουν ακολουθήσει ακαδημαϊκή και ερευνητική σταδιοδρομία απασχολούμενοι σε πανεπιστήμια ή ερευνητικά ιδρύματα της Κύπρου και του εξωτερικού.

Δίδακτρα

Για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής επικοινωνήστε με το φορέα εκπαίδευσης

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.