Μεταπτυχιακά: Εκπαίδευση

Δημιουργική Μάθηση και Τέχνες στην Παιδική Ηλικία

Διοργανωτής:
Πανεπιστήμιο Κύπρου
Εξ Αποστάσεως
Σεπτέμβριος 2024
3 εξάμηνα
Master
Πλήρους, Μερικής, Εξ αποστάσεως
Ελληνικά

Προϋποθέσεις Εγγραφής

Ειδικές Προϋποθέσεις Εισαγωγής

Οι διαθέσιμες θέσεις προκηρύσσονται από τη Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών. Κατά την προκήρυξη, αναφέρονται τα κριτήρια εισδοχής και τα απαιτούμενα έγγραφα που πρέπει να επισυναφτούν με την αίτηση όπως:

  • Αναγνωρισμένο Πτυχίο
  • Βαθμολογία σχετικών πτυχίων (πάνω από 6.5)
  • Πολύ καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας (όπως ορίζεται από την επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας)
  • Δύο συστατικές επιστολές
  • Προσωπική συνέντευξη
  • Πλεονέκτημα θα θεωρηθούν τα ακόλουθα:
  • Επαγγελματική εμπειρία στο αντικείμενο
  • Άλλος μεταπτυχιακός τίτλος
  • Συμμετοχή σε σεμινάρια, συμπόσια ή ερευνητικά προγράμματα
  • Παρουσιάσεις σε συνέδρια
  • Δημοσιεύσεις σε συναφή αντικείμενο

Περιγραφή

Προφίλ του Προγράμματος Σπουδών

Η παιδαγωγική και η εκπαίδευση συνδέονται άμεσα με την προσφορά δημιουργικών εμπειριών στα παιδιά αλλά και στην ανάπτυξη της δημιουργικής τους σκέψης. Σκοπός του εξ αποστάσεως Μεταπτυχιακού προγράμματος στη «Δημιουργική Mάθηση και Τέχνες στην Παιδική Ηλικία» είναι να παρέχει σε εκπαιδευτικούς και όσους εργάζονται με παιδιά (π.χ. νηπιαγωγούς, δασκάλους/λες δημοτικής, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές/τριες, εργοθεραπευτές/τριες, φυσιοθεραπευτές/τριες, γυμναστές/στριες) τις θεωρητικές γνώσεις και να αναπτύξουν τις ερευνητικές δεξιότητες ώστε να ενισχύσουν την πρακτική τους με δημιουργικούς και καινοτόμους τρόπους συνδυάζοντας τις Τέχνες, τη δημιουργικότητα και κατ’ επέκταση τη δημιουργική σκέψη.

Ταυτόχρονα το μεταπτυχιακό αυτό θα προσφέρει στους/ις υποψηφίους/ες πολλές εμπειρίες αλλά και δυνατότητες να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα τους αξιοποιώντας τις Τέχνες ως μέσο. Μέσα από το μεταπτυχιακό «Δημιουργική Μάθηση και Τέχνες στην Παιδική Ηλικία» οι υποψήφιοι/ες θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και θα ενισχύσουν τις πρακτικές τους δεξιότητες για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του μέλλοντος.

Οι Τέχνες αποτελούν εργαλείο αλλά και φιλοσοφία της παιδαγωγικής καθώς δίνουν ευκαιρίες ανάπτυξης δεξιοτήτων και αυθεντικών εμπειριών, που στηρίζουν τη θετική αυτοεκτίμηση, την ευελιξία και την ικανότητα λύσης προβλημάτων όσων βιώνουν την εμπειρία της δημιουργίας αλλά και της δημιουργικότητας. 

Επιπλέον οι υποψήφιοι/ες θα αντιληφθούν τους λόγους και τρόπους αξιοποίησης των Τεχνών για την ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης των παιδιών. Περαιτέρω, βασικός σκοπός του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού είναι η εστίαση στην έρευνα, όσο και στις πρακτικές δεξιότητες που σχετίζονται με τη δημιουργική μάθηση και ανταποκρίνεται στις κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές. Εστιάζει στις Τέχνες ως κύριο στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης του ατόμου και της κοινωνίας, που θα ανταποκριθεί αλλά και θα επιφέρει την αλλαγή σε ένα δημοκρατικό και εξελισσόμενο μέλλον

Βασικά Μαθησιακά Αποτελέσματα

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, αναμένεται ότι οι υποψήφιοι/ες φοιτητές/ριες:

  • Θα εξοικειωθούν με τη βασική βιβλιογραφία που αφορά την δημιουργικότητα και τις τέχνες στην εκπαίδευση, όπως και με τις σύγχρονες αναλυτικές και παιδαγωγικές προσεγγίσεις.
  • Θα αποκτήσουν γνώσεις και πρακτικές για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας στα παιδιά αλλά και στη δημιουργική διαδικασία μέσω των τεχνών.
  • Θα αναπτύξουν δεξιότητες για τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή έρευνας στην πρώιμη παιδική ηλικία με βασικό επίκεντρο τη δημιουργική μάθηση και τις τέχνες.
  • Θα διατυπώσουν ερευνητικά ερωτήματα και θα επιλέξουν την κατάλληλη μεθοδολογία για τη μελέτη τους.
  • Θα εξοικειωθούν με ποσοτικές και ποιοτικές μεθόδους έρευνας και θα αποκτήσουν εμπειρία στην εφαρμογή αυτών των μεθόδων στη συλλογή και ανάλυση των δεδομένων και στην προώθηση της μελέτης βασικών και εφαρμοσμένων ερωτήσεων σε παιδιά.
  • Θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία και να αναπτύξουν λεπτομερείς προτάσεις για αλλαγές στην εκπαιδευτική πολιτική λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες ανάγκες και περιορισμούς του εκπαιδευτικού συστήματος σε μια προσπάθεια συνεχούς βελτιστοποίησης της αποτελεσματικότητας της δημιουργικής μάθησης κατά τα πρώτα χρόνια.
  • Θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν τη γνώση που βασίζεται στην έρευνα για να ξεκινήσουν νέα ή να βελτιώσουν τα υπάρχοντα προγράμματα  εκπαίδευσης.

Επαγγελματικά Προφίλ Αποφοίτων

Οι απόφοιτοί/τες μας, μπορούν να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους για να αναπτύξουν καινοτόμα προγράμματα σε μικρά παιδιά (π.χ. ειδικά προγράμματα για παιδιά σε ένα μουσείο τεχνών). Το πρόγραμμα παρέχει μια πρωτοποριακή κατάρτιση σε άτομα που εργάζονται με μικρά παιδιά και ενισχύει τη δυναμική απασχόληση τους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα . Για όσες/όσους απασχολούνται στον δημόσιο τομέα, αυτό το  μεταπτυχιακό πρόγραμμα τους προσφέρει πλεονέκτημα προαγωγής.

Πληροφορίες

Τμήμα: Τμήμα Επιστήμων της Αγωγής

Σχολή: Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής

Κατεύθυνση: Δημιουργική Μάθηση και Τέχνες στην Παιδική Ηλικία

Επίπεδο Τίτλου Σπουδών: 2ος Κύκλος (Μεταπτυχιακός Τίτλος) [3 Εξάμηνα]

Είδος Φοίτησης: Πλήρης και Μερική Φοίτηση (δυνατότητα επιλογής)

Συντονιστής: Καθηγήτρια Ελένη Λοΐζου

Tύπος Μαθήματος 
Υποχρεωτικά Μεταπτυχιακά Μαθήματα: 30
Περιορισμένης Επιλογής Ομάδα 1: 60
ΣΥΝΟΛΟ ECTS: 90

Οι φοιτητές/τριες έχουν την επιλογή να εκπονήσουν το πρόγραμμα σπουδών με ή χωρίς διατριβή Μάστερ

Δίδακτρα

Για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής επικοινωνήστε με το φορέα εκπαίδευσης

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.