Μεταπτυχιακά: Art & Design

MA Dramatherapy

ΑΘΗΝΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οκτώβριος 2024
2 έτη
Master
Πλήρους
Ελληνικά, Αγγλικά

Προϋποθέσεις Εγγραφής

Προϋποθέσεις Εισαγωγής
Στο MA Dramatherapy γίνονται δεκτοί απόφοιτοι, θεατρικών σπουδών, εικαστικών τεχνών, καθώς και ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας, κοινωνικής εργασίας, επαγγελμάτων υγείας – εργοθεραπείας, και νοσηλευτικής, εφόσον έχουν σχετική θεατρική εμπειρία.

Οι ενδιαφερόμενοι αναμένεται να έχουν ενός έτους επαγγελματική εμπειρία σε περιβάλλον υγείας/ψυχικής υγείας, κοινωνικής εργασίας, αμειβόμενή ή στο πλαίσιο εθελοντισμού.

Το απαιτούμενο επίπεδο Αγγλικών αντιστοιχεί σε IELTS 7 (C1). Εάν δεν διαθέτεις πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, θα συμμετέχεις στο διαγνωστικό τεστ Αγγλικής γλώσσας του Κολλεγίου.

Επιπλέον, απαιτείται η κατάθεση βιογραφικού σημειώματος και συστατικών επιστολών από εργοδότες ή καθηγητές καθώς και ακαδημαϊκή συνέντευξη με τους υπευθύνους σπουδών.

Περιγραφή

  • Μοναδικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα Δραματοθεραπείας στην Ελλάδα.
  • Διδασκαλία στα Αγγλικά και Ελληνικά.
  • Πρακτική άσκηση σε ευρύ δίκτυο κοινωνικών & δομών ψυχικής υγείας.

Το MA Dramatherapy είναι το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη Δραματοθεραπεία στην Ελλάδα. Οι θεραπευτικές επιδράσεις του δράματος ως μεθόδου ψυχοθεραπείας, αναγνωρίζονται ευρέως και πλαισιώνονται από τις επιστημονικές μεθόδους των διαδραματίσεων, προκειμένου να λειτουργήσουν θεραπευτικά με τρόπο δημιουργικό και εναλλακτικό των παραδοσιακών μεθόδων θεραπείας. Η Δραματοθεραπεία έχει εφαρμογή σε πολλά πλαίσια και απευθύνεται στις περισσότερες ομάδες θεραπευομένων, σε ατομικά ή ομαδικά περιβάλλοντα. H δυναμική του θεάτρου, της αφήγησης και της υποκριτικής προάγει την ψυχική υγεία και την προσωπική ανάπτυξη, καθώς χρησιμοποιεί απομιμήσεις της ζωής των θεραπευομένων, οι οποίοι εξωτερικεύουν λεκτικά και μη, τα ευαίσθητα εσωτερικά τους ζητήματα.

Το πρόγραμμα προσφέρεται σε συνεργασία με το University of Derby – TOP 32 βρετανικού πανεπιστημίου (Guardian 2023) στα Επαγγέλματα Υγείας. Συνδυάζει την επιστημονική γνώση με την επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς περιλαμβάνει πρακτική άσκηση και βιωματικά εργαστήρια, μέσω των οποίων οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν εμπειρικές γνώσεις διαμόρφωσης θεραπευτικών διαδικασιών, με βάση το θέατρο και τον αυτοσχεδιασμό, στο ευρύτερο θεωρητικό πλαίσιο της θεραπείας μέσω τέχνης.

Τι θα μάθεις
Σε αυτό το πρόγραμμα θα κατανοήσεις τις θεραπευτικές διεργασίες του δράματος στην ψυχοθεραπεία και θα μάθεις να διαμορφώνεις εις βάθος θεραπευτικά πλάνα, επινοώντας θεραπευτικές παραστάσεις και βιωματικά εργαστήρια. Θα ανακαλύψεις τον ευεργετικό ρόλο του αυτοσχεδιασμού και θα μάθεις να προσαρμόζεις τις θεραπευτικές παρεμβάσεις σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο. Η έρευνα και η ανεξάρτητη μελέτη εστιάζουν στα προσωπικά ενδιαφέροντα των εκπαιδευομένων και, παράλληλα με την πρακτική άσκηση, αναπτύσσονται δεξιότητες αυτό-αξιολόγησης της πρακτικής της Δραματοθεραπείας για τη συνεχή βελτίωση και εξέλιξή της, προς όφελος των θεραπευομένων. Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευόμενοι ασκούνται:

  • στo σχεδιασμό και συντονισμό συνεδριών δραματοθεραπείας για διαφορετικά groups θεραπευομένων,
  • στην επιλογή κατάλληλων παρεμβάσεων,
  • στον επαγγελματισμό και τα θέματα δεοντολογίας,
  • στη χρήση γνωστικών, συναισθηματικών και θεραπευτικών δεξιοτήτων σε συνάρτηση με τις ανάγκες των θεραπευομένων,
  • στην αξιοποίηση της εποπτείας για την εξέλιξη της πρακτικής άσκησης.

To περιεχόμενο του προγράμματος και τα μαθησιακά αποτελέσματα καθορίζονται από επαγγελματικά και ακαδημαϊκά κριτήρια, και επομένως λαμβάνονται υπόψη στα πλαίσια των φάσεων ένα (1), δύο (2) και τρία (3), που οδηγούν στην απονομή του μεταπτυχιακού τίτλου στη Δραματοθεραπεία. Το πρόγραμμα αποτελείται από τρεις (3) φράσεις, που αναπτύσσονται σε διάστημα δύο ετών:

  • Η πρώτη φάση (60 διδακτικές μονάδες) παρέχει μια βάση, στην οποία οι φοιτητές εντοπίζουν την προηγούμενη εμπειρία χρήσης του θεάτρου σε ευάλωτα άτομα και αρχίζουν να αναπτύσσουν τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές ικανότητες, που θα τους επιτρέψουν να κάνουν πρακτική στη δραματοθεραπεία. Περιλαμβάνεται η πρώτη κλινική άσκηση.
  • Η δεύτερη φάση (120 διδακτικές μονάδες) βασίζεται στα θεμέλια της πρώτης φάσης, προκειμένου οι φοιτητές να αναπτύξουν περαιτέρω επαγγελματικές και ακαδημαϊκές ικανότητες, όσον αφορά στη διαχείριση ενός φόρτου υποθέσεων και στην αξιολόγηση και την παροχή μακροπρόθεσμης δραματοθεραπείας με άτομα και ομάδες των οποίων η ανάγκη εντοπίζεται σε κοινωνική, ψυχολογική και συναισθηματική δυσφορία. Περιλαμβάνεται η δεύτερη κλινική άσκηση, η οποία είναι ποιοτικά διαφορετική από την πρώτη. Συνολικά διασφαλίζουν ότι οι φοιτητές θα έχουν εξοικειωθεί με τη Δραματοθεραπεία σε μια σειρά από κοινωνικά περιβάλλοντα και θέματα ψυχικής υγείας.
  • Η τρίτη φάση (180 διδακτικές μονάδες) επιτρέπει στους φοιτητές να αφομοιώσουν και να επιβεβαιώσουν όλες τις απαραίτητες δεξιότητες, στοχαστικές ικανότητες και τα επαγγελματικά πρότυπα επάρκειας. Προσφέρει επίσης την ευκαιρία, να επιδείξουν την ικανότητα τους να εργαστούν σε επίπεδο Master. Εδώ οικοδομούν τις κλινικές, ακαδημαϊκές και ερευνητικές δεξιότητες, προκειμένου να αιτιολογήσουν, να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν ένα project που εξετάζει κριτικά μια πτυχή της πρακτικής της Δραματοθεραπείας.

Διδακτικές Ενότητες

  • Arts Therapies Theory and Research in Relation to Practice Ι
  • Dramatherapy Practice (Studio)
  • Dramatherapy Clinical Placement I
  • Dramatherapy Experiential Group
  • Arts Therapies Theory and Research in Relation to Practice ΙΙ
  • Dramatherapy Clinical Placement II
  • Arts Therapies Independent Scholarship: Body of Work

Δίδακτρα

Για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής επικοινωνήστε με το φορέα εκπαίδευσης

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.