Μαριάννα Πολιτοπούλου, CEO Alphabet Education (Μητροπολιτικό Κολλέγιο/ΑΚΜΗ):
Οι αρχές και αξίες ως «σταθερά» σε μια εποχή αβεβαιότητας
Οι αρχές και αξίες ως μοναδικές σταθερές σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε διαρκή κρίση και αλλαγή αποτελούν τον οδηγό για μία ηγεσία που αντιμετωπίζει με διαφάνεια και ειλικρίνεια κάθε stakeholder και την κοινωνία. Με τη συγκεκριμένη οπτική ξεκίνησε την τοποθέτησή της η κα Μαριάννα Πολιτοπούλου, CEO Αlphabet Education, στο panel «Responsible Leadership in Volatile Times», στο Delphi Economic Forum IX, συμπληρώνοντας ότι, σε ένα τέτοιο περιβάλλον η Παιδεία παραμένει σημαντικό συστατικό για τη διαμόρφωση μελλοντικών υπεύθυνων πολιτών, επιχειρηματιών και ηγετών. Γι΄ αυτό και στα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο και την AKMH, η διοίκηση λειτουργεί με βάση την ομαδικότητα και διέπεται από συγκεκριμένο όραμα και αξίες, αντιμετωπίζοντας με απόλυτο σεβασμό την ιστορία και την τεχνογνωσία που ήδη έχουν χτίσει στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η κ. Πολιτοπούλου αναφέρθηκε στις προκλήσεις τις οποίες καλούνται να διαχειριστούν οι επικεφαλής των επιχειρήσεων σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, αλλά και στις προτεραιότητες του εκπαιδευτικού Ομίλου που ηγείται προκειμένου να «απαντήσει» αποτελεσματικά στις προκλήσεις αυτές.
Alphabet Education (Μητροπολιτικό Κολλέγιο/ΑΚΜH). Υιοθετώντας όρους σύγχρονης εκπαίδευσης με σεβασμό στην ιστορία και στη συνεργασία
-
Είμαστε ένας όμιλος που μετρά μισό αιώνα ζωής και ιδρύθηκε από ανθρώπους πολύ φωτισμένους και ιδιαίτερα ικανούς επιχειρηματίες, οι οποίοι επένδυσαν στον οργανισμό και τον έφτασαν σε ένα εξαιρετικό επίπεδο – τόσο εξαιρετικό ώστε να επενδύσει μια τεράστια εταιρεία σε αυτόν. Αυτή την ιστορία και την τεχνογνωσία που διαθέτουμε, έχουμε χρέος να τη σεβαστούμε – και αυτό σίγουρα αποτελεί προτεραιότητα.
-
Η ομαδικότητα στην υλοποίηση της στρατηγικής και του οράματός μας, είναι μια επίσης σημαντική προτεραιότητα προκειμένου να επιτευχθεί οποιοσδήποτε σκοπός, πόσο μάλλον όταν ο σκοπός σχετίζεται με την Εκπαίδευση. Υπήρξαμε ανέκαθεν ένας “learning organization”, με πολύ σαφή ακαδημαϊκή αποστολή – γι’ αυτό το όραμά μας είναι, για εμάς, οδηγός.
-
Πέρα από την πληθώρα σύγχρονων προγραμμάτων σπουδών που ανανεώνονται συνεχώς, και τις εξαιρετικές συνεργασίες που διατηρούμε κατ’ αποκλειστικότητα με Πανεπιστήμια διεθνούς κύρους, αυτό που επιδιώκουμε είναι να παρέχουμε μια εμπειρία πολύπλευρη στους φοιτητές μας: θέλουμε να τους στηρίζουμε ως ανθρώπους και όχι μόνο ως ακαδημαϊκές οντότητες. Να μην παρακολουθούν τις εξελίξεις ως θεατές, αλλά ως πρωταγωνιστές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφορικά με αυτό αποτελεί τόσο το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, που απαρτίζεται από πρόσωπα εξαιρετικά υψηλού επιπέδου, όσο και το Corporate Academy (Eσωτερική Ακαδημία Εκπαίδευσης Προσωπικού) που έχει δημιουργηθεί με στόχο την ανάπτυξη και ενδυνάμωση του προσωπικού μας.
Νίκος Σταθόπουλος, Πρόεδρος, BC Partners & Μαριάννα Πολιτοπούλου, CEO Alphabet Education (Μητροπολιτικό Κολλέγιο/ΑΚΜΗ)
Ηγεσία με αρχές, αξίες και όραμα σε έναν κόσμο αβεβαιότητας
-
Χρειάζεται να γίνουμε πιο προσαρμοστικοί σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, ακολουθώντας όμως σταθερές αξίες και αρχές. Προσαρμοστικότητα δεν σημαίνει να ακολουθεί κανείς απλώς τις εξελίξεις. Παρατηρώντας ηγέτες-πρότυπα, είναι σαφές πως δεν παρεκκλίνουν από τις αξίες και τις αρχές τους, καθώς αυτές αποτελούν ενδεχομένως τη μόνη «σταθερά» σε μία συνεχώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα.
-
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι επικεφαλής να τηρούν συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων: οι άνθρωποι, κατά κανόνα, πιστεύουν περισσότερο σε αυτό που θα δουν να κάνουμε και λιγότερο σε αυτό που θα πούμε.
-
Ο «γνήσιος» τρόπος διοίκησης είναι η αυθεντικότητα και ειλικρίνεια ως προς τον τρόπο που κανείς διοικεί, και η συνεργασία με ανθρώπους διαφορετικούς από εμάς - βασικά συστατικά της επιτυχημένης ηγεσίας σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Παράλληλα, απαιτείται ενσυναίσθηση, αλλά και κουλτούρα προσανατολισμένη στη δια βίου εκπαίδευση.
-
Η νέα γενιά έχει ανάγκη από «σταθερές» για να διαχειριστεί αποτελεσματικά την «εικονική» πραγματικότητα στην οποία ζει, κυρίως μέσα από τα social media. Ιδιαίτερα, με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης προκύπτουν κρίσιμα ηθικά ζητήματα και, κατ’ επέκταση και η ανάγκη θεσμοθέτησης της χρήσης και των ορίων της – παρότι αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο για τις σύγχρονες επιχειρήσεις.