Σύμφωνα με ευρήματα Ευρωπαϊκής Έρευνας στις Συνθήκες Εργασίας (European Survey on Working Conditions, ESWC 2010), το 46.5% των εργαζομένων στην Ευρώπη παραπονούνται για πόνο στην πλάτη και τo 45% για μυϊκούς πόνους. Ο ένας στους δύο εργαζόμενους στην Ευρώπη δηλώνει ότι εργάζεται σε συνθήκες που προκαλούν πόνο. Κάθε χρόνο εκατομμύρια Ευρωπαίοι εργαζόμενοι σε διαφορετικά επαγγέλματα υποφέρουν από μυοσκελετικές δυσλειτουργίες που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε μόνιμη ανικανότητα και απώλεια της εργασίας (European Agency for Safety and Health atWork, 2010), ενώ το δε κόστος που συνεπάγονται οι εν λόγω διαταραχές για τους εργοδότες ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ.Και αυτοί που πλήττονται κυρίως όπως δείχνουν οι έρευνες είναι οι εργαζόμενοι γραφείου ή χρήστες μηχανημάτων που επαναλαμβάνουν την ίδια κίνηση μέσα στην μέρα.
Tην Tρίτη 24 Μαΐου, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σε συνεργασία με το ΑLBA Graduate Business School at the American College of Greece παρουσίασε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Θεραπευτική άσκηση στον εργασιακό χώρο»- THEWS (ERASMUS+ «Στρατηγικές Συμπράξεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση») το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΙΚΥ και την Ε.Ε., ένα δωρεάν καινοτόμο εργαλείο το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από καθηγητές Πανεπιστημίου και εξειδικευμένους ορθοπεδικούς γιατρούς με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής και εργασίας των εργαζομένων. Στελέχη Διοίκησης Προσωπικού και στελέχη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ενημερώθηκαν για την ηλεκτρονική πλατφόρμα θεραπευτικής άσκησης (THEWS) όπου μπορούν να έχουν πρόσβαση δωρεάν οι εργαζόμενοι τους στις ειδικά σχεδιασμένες ασκήσεις για το γραφείο.
Μακροπρόθεσμα, στόχος του έργου είναι οι ίδιες οι επιχειρήσεις να υιοθετήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα θεραπευτικής άσκησης με εξειδικευμένους καθηγητές φυσικής αγωγής, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι μυοσκελετικές διαταραχές που προέρχονται από την καθιστική εργασία στον χώρο του γραφείου. Η υγεία και ευεξία των εργαζομένων θα πρέπει να μπει πλέον δυναμικά στην ατζέντα δραστηριοτήτων των Υπεύθυνων Ανθρώπινου Δυναμικού. Όταν ένας στους δύο εργαζόμενους παραπονιέται ότι πονάει η πλάτη του και η μέση του εξαιτίας της καθιστικής εργασίας και της λάθος στάσης σώματος, είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να δράσουν άμεσα και να κατανοήσουν ότι η υγεία των εργαζομένων τους αποτελεί βασική προϋπόθεση για την παραγωγικότητα της εταιρείας και την ευημερία της. Το κόστος για την εταιρεία, για τον εργαζόμενο και κατ’ επέκταση για την δημόσια υγεία είναι πλέον δυσβάστακτο.
Για περισσότερες πληροφορίες για το καινοτόμο εργαλείο μπορείτε να επικοινωνήσετε με την καθηγήτρια κα. Αναστασία Μπενέκα, ΣΕΦΑΑ ΔΠΘ, ampeneka@phyed.duth.gr
Παρακολουθήστε όλη την εκδήλωση στο παρακάτω βίντεο: