«Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ»
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ NEW YORK COLLEGE ΜΕ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
• Νίκος Φίλης - Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Α' Αθηνών, • Γιώργος Κουμουτσάκος - Επικεφαλής Τομέα Εξωτερικών Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών • Άγγελος Συρίγος - αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Συγκριτικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Με πολύ μεγάλη επιτυχία έλαβε χώρα την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00, η Ημερίδα με θέμα «Η Ελλάδα στα Βαλκάνια» στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου. Η Εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κέντρο Γεωπολιτικών Αναλύσεων του New York College σε συνεργασία με τους AHEPA Chapter Icarus και την Επιστημονική Υποστήριξη του Κέντρου Διπλωματίας και Πολιτικών Τεχνολογιών του New York College.
Την Ημερίδα άνοιξε ο Δρ. Χρήστος Διαμαντόπουλος, ο οποίος καλωσόρισε το ιδιαίτερα ποιοτικό κοινό και ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους. Ο ίδιος μετέφερε το μήνυμα του Προέδρου και Ιδρυτή του Εκπαιδευτικού Ομίλου New York College, κ. Ηλία Φούτση, το οποίο μιλούσε για τη μεγάλη ανάγκη για εθνική ενότητα και ομοψυχία σε ότι αφορά στις δράσεις της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από τον Κοσμά Πεντάκαλο, Πρόεδρο του Chapter Icarus των AHEPA και του Λουκά Κατσώνη, Εκδότη του Περιοδικού Foreign Affairs – Hellenic Edition, το οποίο ήταν και ο Χορηγός Επικοινωνίας της Εκδήλωσης.
Η συζήτηση ξεκίνησε με τον κ. Νίκο Φίλη, Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Α' Αθηνών, ο οποίος έκανε λόγο για την εδραίωση της Ελλάδας ως μία δύναμη ανάπτυξης και σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων η οποία αντιμετωπίζει πλήθος θεμάτων. Μίλησε επίσης για την τουρκική διείσδυση στην περιοχή, γεγονός που αποτελεί μία από τις σοβαρότερες «απειλές». Συνέχισε, υπερασπίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας τις θετικές πλευρές αυτής. Κλείνοντας, έδωσε έμφαση στην ανάγκη για οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων, αλλά και στην ευρωπαϊκή στροφή και ενσωμάτωσή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακολούθησε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, Βουλευτής Β’ Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι η Ελλάδα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια. Ήδη από τη δεκαετία του ‘90, αποτέλεσε «χώρα-έμπνευση», για τα κράτη της περιοχής, καθώς ήταν μια σταθερή δημοκρατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, με την ισχυρότερη οικονομία στην περιοχή. Επισήμανε ότι, η κρίση μετά το 2008 οδήγησε σε αναστολή της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτά τα χρόνια απουσίας της ΕΕ, νέοι ανταγωνιστές ήρθαν να καλύψουν το γεωπολιτικό κενό. Ωστόσο σήμερα, η ανανέωση της Ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής επανήλθε δυναμικά στην ατζέντα. Αυτό το δεδομένο προσδίδει στη χώρα μας ένα σημαντικό ρόλο. Αποκτά ακόμα μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα, καθώς από τη σύμφωνη ή μη γνώμη της εξαρτάται η ευρωπαϊκή πορεία των χωρών της περιοχής. Παράλληλα, ο Βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει Μητρόπολη των Βαλκανίων. Σημαντικές επενδύσεις σε έργα υποδομών θα μπορέσουν να την αναδείξουν σε περιφερειακό μεταφορικό κόμβο συνδέοντάς την με την αγορά των 500 εκ. Ευρωπαίων καταναλωτών, ενισχύοντας έτσι συνολικά την ανάπτυξη στην Βόρεια Ελλάδα.
Το πρώτο μέρος της συζήτησης ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του Άγγελου Συρίγου, αν. Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Υποψήφιου Βουλευτή Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Συρίγος μίλησε για την Τουρκία και την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού εκεί, τονίζοντας τις ευκαιρίες αλλά και τους κινδύνους μίας τέτοιας επίσκεψης. Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, εστιάζοντας στην Αλβανία και τονίζοντας όλα τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή, κυρίως εξαιτίας του θέματος των ναρκωτικών. Μίλησε επίσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναλύοντας τα ζητήματα εθνικότητας, γλώσσας, εθνοτικού αυτοπροσδιορισμού, brand names, αλλά και εφαρμογής της Συμφωνίας και καταλήγοντας ότι τελικά η συγκεκριμένη αποτελεί μια κακή συμφωνία. Ο Καθηγητής, Άγγελος Συρίγος, με την ανάλυσή του καθήλωσε το κοινό από το οποίο και καταχειροκροτήθηκε.
Ακολούθησαν ερωτήματα από το Συντονιστή της Συζήτησης, Αθανάσιο Έλλις, ο οποίος εισήλθε στην ουσία των ζητημάτων αποδεικνύοντας ότι ο ρόλος του Συντονισμού σε μία Ημερίδα μπορεί να λειτουργήσει πολύ παραγωγικά στην εξέλιξη αυτής.
Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με ερωτήματα που ετέθησαν από το κοινό και με την υπόσχεση από τους διοργανωτές για τη συνέχιση των τόσο σημαντικών και επίκαιρων ακαδημαϊκών δράσεων.